Da li ima istine u tvrdnjama nekih kriticara da je INCEPTION bleda kopija Matriksa i da pati od uopstenosti? Zajedljivci koji traze dlaku u jajetu, pretpostavljam?
Da li ima istine u tvrdnjama nekih kriticara da je INCEPTION bleda kopija Matriksa i da pati od uopstenosti? Zajedljivci koji traze dlaku u jajetu, pretpostavljam?
Veze s mozgom ta kritika nema. Imaju dodirnih tačaka ali ne treba ni da budu u istoj rečenici.
Pridružio se: Uto 25 Sep, 2007 Postovi: 1003 Lokacija: Galactica Actual
Upravo sam dosao iz Tuckwooda, gledao u terminu od 11.
Film je remek delo savremene kinematografije, sigurno film godine. Sve je dovedeno do savrshenstva. Zanimljiva prica, odlican kasting (Bronson <3), odlicna gluma svih u filmu. Lokacije, arhitektura... Muzika... Svaki specijalni efekat je tu sa razlogom i deo je same price. O reziji ne vredi pricati, sve je na svom mestu. Kao da su Memento, Prestiz i Betmen bili neka vrsta pripreme za Inception koji je sve to spojio u celinu. Poslednjih sat vremena sam zeleo nekako da pauziram film svakih 5 min i pricam sa ortacima sta smo videli. Mada, da je to moguce, verujem da bih uspeo samo da kazem - Duuuuudeeeee. Film je sa ''zanatske'' strane perfektan, sniman u 6 zemalja uz koriscenje spec. efekata samo kad ne moze drugacije da se dodje do cilja. Nolan je uspeo da vodi 4 paralelne price i da ne gubi ritam radnje a napetost samo raste. Slicno je probao Lukas na kraju Epizode I i... pa nije u tome uspeo.
To su prvi utisci, vec planira da ga gledam jos 2x u bioskopu pa kad izadje dvdrip sa kevom
_________________ “In war, victory. In peace, vigilance. In death, sacrifice.” -- Grey Warden motto
Pridružio se: Sub 03 Sep, 2005 Postovi: 760 Lokacija: Korriban
Savrshenstvo!
_________________ Utulie'n aure! Aiya Eldalie ar Atanatari, utulie'n aure!
"Blackmoon Eleven, what did you think you were doing going after an entire squadron?" "My job." "That's, 'My job,'sir'." "My job,sir." "Son, if you develop piloting skills in proportion to your nerve, someday they'll call you the greatest pilot of all time.... Blackmoon Eleven, are you still there?"
"Battlestar means for me kissing Tricia Helfer lots... and lots... and... and lots" - James Callis
Pridružio se: Pet 16 Maj, 2003 Postovi: 10510 Lokacija: Padova
Odličan film. (Gledala sam ga pre deset dana ali tek sad imam nešto neta, i to povremeno iz barskog net kafea, pa ne računajte na mene do septembra.)
Kad film ima ovoliko akcije ja obično 90% prespavam, i svaka mu čast kad je uspeo da se pola vremena držim za stolicu. Jedino nije trebalo da čitam prethodno ni postove bez spojlera jer sam posle njih očekivala nešto toliko epohalno da mi je malčice pokvarilo kompletan utisak, iako stvarno nemam nekih posebnih zamerki. Baš volim ovakve filmove, mada ne i s toliko akcije, ali ovde mi nije smetalo.
Jedini detalj koji mi je malo zasmetao u krajnjem utisku jeste sam početak,ono kad Leonardo (već sam zaboravila kako se zove lik) propadne s užetom kad Mal ustane sa stolice (neverovatno glupo od njega da je stavi na tu stolicu, btw... autodestruktivnost, vrsta testa ili nešto treće, da ne ulazim sad u to). Zar nije trebalo sam taj trzaj da ga "probudi" u idući sloj sna u onoj sobi? Tada još nisu imali onako jake sedative.
Glumci su odlično odabrani. Inače, nice touch, da izaberu Edit Pjaf kao lajt motiv u filmu sa Marion. Celu drugu polovinu filma sam se dvoumila između opcije da je Mal u pravu a on nije ili da Mal nije u pravu, ali da će ga Saito prevariti. Kad sam videla da ga nije prevario kraj me nije uopšte iznenadio. Sve u svemu, ne bi mi smetalo da ga gledam ponovo.
_________________ Violence is the last refuge of the incompetent.
Pridružio se: Čet 29 Maj, 2003 Postovi: 3818 Lokacija: Bar
Gledao ga danas, stvarno me je odusevio. Film kome nista ne moze da se zamjeri, prica odlicna, glumci svaki na svom mjestu, ima akcije koja ne odvlaci paznju od glavne stvari, tj. price, muzika je lijepa kao i sve lokacije. A sto se kraja tice i mozganja, ne smatram da je potrebno toliko razmisljati, jer mislim da je i poenta da nema rjesenja.
Prvo bih da kazem da je glupo porediti film sa Matriksom, zato sto psiholosko/filozofske stvari koje se pojavljuju u Inceptionu su sve teorijski ciste i tacne (neke primjere o razlici vremena izmedju sna i jave, pa onda o mogucnosti mozdane aktivnosti kada nije u tjelesnim stegama itd. sam citao u dosijeima pacijenata u udzbenicima psihopatologije), za razliku od Matriksa, gdje su nedovrsene i nerijetko netacne. Drugo, ovo je sigurno Nolanov najbolji film, ima bolju pricu od Mementa (a podjednako jak twist), daleko je bolji od Prestiza, Insomnie i prvog Betmena, i ne pravi gresku da biva predugacak i opterecen akcijom kao Mracni vitez. E sad, sta se zbilo na kraju? Mozemo da nalazimo razne razloge i za jedno i za drugo, ali isto tako bi moglo da se postavi pitanje, da li mi sada sanjamo, ili kada sanjamo zivimo pravi zivot? Jednostavno, vjerujemo u ono sto nam je trenutno prirodnije i blize, postoji gomilu razloga da kazemo da je ono sto nazivamo stvarnoscu jedan san, ali to ne radimo jer je prvenstveno kontraproduktivno
I jos jedna stvar cisto sumnjam da je i sam Nolan imao u vidu da li je san ili java na kraju i da je namjerno ukomplikovao stvar da bi se o filmu razgovaralo. Moze biti i jedno i drugo (ima razloga za oba), a prica je odlicna u oba slucaja.
Pridružio se: Uto 25 Sep, 2007 Postovi: 1003 Lokacija: Galactica Actual
alcesta je napisao:
Jedini detalj koji mi je malo zasmetao u krajnjem utisku jeste sam početak,ono kad Leonardo propadne s užetom kad Mal ustane sa stolice. Zar nije trebalo sam taj trzaj da ga "probudi" u idući sloj sna u onoj sobi? Tada još nisu imali onako jake sedative.
Pa koliko sam ja shvatio: ako si svestan da sanjas samo te smrt moze probuditi. Ako u snu spavas, dovoljan je trzaj.Tako da taj trzaj na uzetu nikako ne moze da ga probudi.. Barem ja tako vidim stvari.
Citiraj:
Prvo bih da kazem da je glupo porediti film sa Matriksom
Slazem se, Matrix je Sf (Bajka) tok Inception gledam kao potpuno realan film, kao nesto sto je moguce za 5 god, a mozda vec i sada samo mi ne znamo
_________________ “In war, victory. In peace, vigilance. In death, sacrifice.” -- Grey Warden motto
Pridružio se: Pet 08 Jul, 2005 Postovi: 3560 Lokacija: Stark Mansion
alcesta je napisao:
Inače, nice touch, da izaberu Edit Pjaf kao lajt motiv u filmu sa Marion.
Pesmu je Nolan planirao jos pre kastinga pa je hteo da je izbaci kad je izabrao Marion, ali ga je Zimmer ubedio da ostavi pesmu. Jos je delove pesme ubacio u soundtrack.
Jedini detalj koji mi je malo zasmetao u krajnjem utisku jeste sam početak, ono kad Leonardo (već sam zaboravila kako se zove lik) propadne s užetom kad Mal ustane sa stolice (neverovatno glupo od njega da je stavi na tu stolicu, btw... autodestruktivnost, vrsta testa ili nešto treće, da ne ulazim sad u to). Zar nije trebalo sam taj trzaj da ga "probudi" u idući sloj sna u onoj sobi? Tada još nisu imali onako jake sedative.
Ne budi se iz sna trzajem u tom istom snu. Dikaprija je probudio pad u kadu u gornjem nivou sna. Kick uvek ide iz gornjeg nivoa ili iz jave, inače bi se budili svaki put kad se sapletu o odvezanu pertlu.
S je napisao:
I jos jedna stvar cisto sumnjam da je i sam Nolan imao u vidu da li je san ili java na kraju i da je namjerno ukomplikovao stvar da bi se o filmu razgovaralo. Moze biti i jedno i drugo (ima razloga za oba), a prica je odlicna u oba slucaja.
[/quote]
Ideja kraja je da nam unese sumnju, neka vrsta inceptiona na samoj publici, na isti način na koji Kob zavrti Malinu čigru u njenom sefu (sef= njena skrivena podsvest) i ubaci joj sumnju koja nastavlja da se vrti u njenoj glavi i nakon buđenja. Što se mene tiče, ja mislim isto što i Kob - ne moram više da gledam da li će čigra pasti, ZNAM da je taj prizor stvarnost. On se na kraju konačno oslobodio sumnje. Sećaš se kako je sve vreme dok je uz pomoć Jusufovih hemikalija u snu razgovarao sa Mal i pokušavao da stvori zatvor od sećanja za nju nakon tih sesija bacao čigru, jer je i sam počeo da strahuje da ovaj svet nije stvaran, s sada mu potvrda čigre više ne treba. A ,i na kraju krajeva, nije važno šta je stvarno, važno je u šta bira da veruje da je stvarno. Publika ima isti izbor.
Još jedan detalj: deca nose drugačiju odeću. Mnogi su pohitali da zaključe kako je to san, jer deca izgledaju isto kao u flešbeku, a nije tako. Izmene su sitne i jedva primetne. Ćerka sad ima belu majcu ispod haljinice koju smo već videli, a sinova karirana košulja je blago drugačijeg dezena. To što deca nisu porasla je zbog toga što je očigledno prošlo malo vremena od smrti njihove majke. U pitanju je možda par meseci.
_________________ Look out my window what do I see A crack in the sky and a hand reaching down to me All the nightmares came today And it looks as though they're here to stay
Pridružio se: Čet 29 Maj, 2003 Postovi: 3818 Lokacija: Bar
Gore sam pod spoilerima napisao nesto slicno ovome sto si ti rekla. Sustina je na kraju da izaberemo sta nam je blize, i sto da ne, ono sto bi nam bilo draze da se desava. I ja mislim da je kraj stvarnost, jer sve stvari koje su tu da nam unesu sumnju, istovremeno ne moraju to ciniti. Cigra ce mozda pasti. Djeca su mala, ali niko nije tacno rekao kada ih je on poslednji put vidio, mozda je proslo svega 6 mjeseci npr. Kuca je u istom rasporedu, pa sta. I tako. Pritom, ima dio u kome Kob objasnjava Ariadni kako da napravi arhitekturu sna, a Kob putuje preko 4 kontinenta tokom filma (Kjoto, Pariz, Sidnej, L.A.). S druge strane, kroz film ima gomilu mogucnosti da je zapravo obratno, pocev od imena Ariadna, sintagme leap of faith, i slicnih stvari koje se provlace. Ipak, meni se vise svidja da sve jeste san.
Pridružio se: Sub 17 Maj, 2003 Postovi: 3532 Lokacija: Terminus
Odličan film. Da je baš 3. najbolji (imdb), ne bih se složio, ali fantastičan, da.
Kraj, hehe... da, ostavljeno je da se misli šta se želi da se misli. Ja lično želim da nije san, tj. da je on uspeo da se vrati svojoj deci. Znamo da je dobar deo filma za koji mislimo da je java stvarno java (ako je verovati čigri), ali ne mora da bude na kraju. Meni lično bode oči jako brz prelaz sa aerodroma na kuću, a mislim (nisam siguran) da su carinik (kome daje pasoš) i službenik imigracionog (kome daje karticu) isti. Voleo bih da neko opovrgne ovo. Divna ideja, divna realizacija. Malo mi je žao što nisu više koristili Arijadnine talente, i one efekte sa gradom koji je kocka, ali naravno, kosilo bi se sa delom priče da su replike agresivnije što se više menja od sna. Šteta, mnogo su mi se dopali efekti. 4 nivoa sna (5 ako je i sam avion san), koordinisani do tančina, super.
Inače, dosta razmišljam o Arturu. Da li se u nekom filmu da razlog zašto baš on, sem što je "jako pouzdan" ?
_________________ Our whole Universe was in a hot dense state, Then nearly fourteen billion years ago expansion started. Wait... The Earth began to cool, The autotrophs began to drool, Neanderthals developed tools, We built a Wall, we built the Pyramids, Math, science, history, unraveling the mysteries, That all started with the Big Bang!
Korisnici koji su trenutno na forumu: Google [Bot] i 0 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu