» Poni koji se propinje
» Netolerancija
» HD Wallpejperi

Danas je Pon 06 Sep, 2010

Pogledaj neodgovorene postove | Pogledaj aktivne teme

Index boarda » Naučnofantastična književnost » SF knjige

Sva vremena su u UTC + 1 sat

Ne-SF oaza

Moderator: Super Moderatori

Započni novu temu Odgovori na temu  Stranica 15 od 15
 [ 214 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 11, 12, 13, 14, 15
  Prethodna tema | Sledeća tema 

Ne-SF oaza
Autoru Poruka
Dragmil
 Tema posta: Re: Ne-SF oaza
PostPoslato: Pet 11 Jun, 2010 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Ned 29 Mar, 2009
Svakako da nije njegovo najbolje delo, ali nije ni najgore! Njegov prethodni roman TEROR je bolji od DRUDA, ali ne previse. Mislim da je svoj prozni i idejni vrhunac dostigao sa HIPERIONOM.
Sto je najgore, DRUD je imao potencijala da bude odlicno delo, mozda cak i na nivou Hiperionske trilogije. Sve je bilo tu: misteriozni stranac Edvin Drud, kontroverzni Carls Dikens i njegov najbolji prijatelj sujetni i ljubomorni Malki. Den Simons je obavio odlican posao sto se tice istrazivanja Carlsa Dikensa i tog perioda u Engleskoj, dobro je opisao atmosferu ondasnjeg doba. Ali, primecuje se da urednik nije radio svoj posao. 300-400 stranica je visak - knjiga se sastoji iz dva dela, ukupno oko 900 stranica - koji samo odvlaci paznu i ubija atmosferu gotske misticnosti.
Kao da je Simonsu bilo zao da svoje obimno istrazivanje - to se vidi iz njegovih izjava zahvalnosti, na kraju knjige - prekuje u proznu konciznost, pa je jednostavno sve sto je otkrio tokom istrazivanje prosuo u DRUD-u. Potencijalno odlicno delo je ugusio terorom banalnosti Malkija, jednog od glavnih likova ovog, ipak, neobicnog dela na nivou ideje. :(
Zato je dobar urednik sa petljom vrlo potreban slavnim piscima, cak i po cenu da se povredi njihova sujeta. Od slicnih boljki pati i TEROR, ali ne u tolikoj meri kao DRUD.

Inace, ne kajem se sto sam pazario DRUDA. Vredi imati ga u licnoj kolekciji, vise zbog odlicnog portretisanja Dikensa - moj omiljeni pisac - a manje zbog Simonsa. ;)

Vrh
 Profil Email  

Ne-SF oaza
Autoru Poruka
alcesta
PostPoslato: Ned 13 Jun, 2010 
Site Admin
Korisnikov avatar

Pridružio se: Pet 16 Maj, 2003
Pa i mene Drud zanima uglavnom zato što sam dosta čitala o Dikensu i o njegovom prijateljstvu sa Kolinsom, koji je napisao neke od mojih omiljenih romana. :D Ali to svi kažu, da posle Hiperiona nije objavio ništa na toj visini. Verovatno mu je to vrhunac, ali ne znači da sve ostalo ne valja. Da je u jednoj knjizi verovatno bih ga kupila, ovako sačekaću da ga biblioteka nabavi. :)

Btw, verovatno Simonsa plaćaju po broju reči, tako da ima samo veći motiv da piše što razvučenije. :(

Vrh
 Profil Email  

Ne-SF oaza
Autoru Poruka
Dragmil
PostPoslato: Pet 09 Jul, 2010 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Ned 29 Mar, 2009
KRADLJIVICA KNJIGA od Markusa Zusaka! Odlicna knjiga koja se ne ispusta iz ruku dok se ne procita. Jedna neobicna stvar u vezi ovog romana jeste da je narator Smrt. Pripoveda o jednoj devetogodisnjoj devojcici Lizel u Nemackoj kada je nacizam bio na vrhuncu moci. Lizel voli da krade knjige i Smrt ce je posetiti tri puta.
Na prvi pogled deluje kao kopija Ane Frenk koja ce vas baciti u depresiju, ali to je pogresan utisak. U osnovi, ovo je topla ljudska prica o neobicnim prijateljstvima koja mogu da niknu i na najneocekivanijem mestu i vremenu.

Vrh
 Profil Email  

Ne-SF oaza
Autoru Poruka
alcesta
PostPoslato: Sub 24 Jul, 2010 
Site Admin
Korisnikov avatar

Pridružio se: Pet 16 Maj, 2003
Idući mi je na redu Asimovljev krimić Murders at the ABA. Pošto mi se sviđaju njegovi SF krimići, verujem da me ni ovaj "obični" neće razočarati. :)

Vrh
 Profil Email  

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  Stranica 15 od 15
 [ 214 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 11, 12, 13, 14, 15

Index boarda » Naučnofantastična književnost » SF knjige

Sva vremena su u UTC + 1 sat