Svakako da nije njegovo najbolje delo, ali nije ni najgore! Njegov prethodni roman TEROR je bolji od DRUDA, ali ne previse. Mislim da je svoj prozni i idejni vrhunac dostigao sa HIPERIONOM. Sto je najgore, DRUD je imao potencijala da bude odlicno delo, mozda cak i na nivou Hiperionske trilogije. Sve je bilo tu: misteriozni stranac Edvin Drud, kontroverzni Carls Dikens i njegov najbolji prijatelj sujetni i ljubomorni Malki. Den Simons je obavio odlican posao sto se tice istrazivanja Carlsa Dikensa i tog perioda u Engleskoj, dobro je opisao atmosferu ondasnjeg doba. Ali, primecuje se da urednik nije radio svoj posao. 300-400 stranica je visak - knjiga se sastoji iz dva dela, ukupno oko 900 stranica - koji samo odvlaci paznu i ubija atmosferu gotske misticnosti. Kao da je Simonsu bilo zao da svoje obimno istrazivanje - to se vidi iz njegovih izjava zahvalnosti, na kraju knjige - prekuje u proznu konciznost, pa je jednostavno sve sto je otkrio tokom istrazivanje prosuo u DRUD-u. Potencijalno odlicno delo je ugusio terorom banalnosti Malkija, jednog od glavnih likova ovog, ipak, neobicnog dela na nivou ideje. Zato je dobar urednik sa petljom vrlo potreban slavnim piscima, cak i po cenu da se povredi njihova sujeta. Od slicnih boljki pati i TEROR, ali ne u tolikoj meri kao DRUD.
Inace, ne kajem se sto sam pazario DRUDA. Vredi imati ga u licnoj kolekciji, vise zbog odlicnog portretisanja Dikensa - moj omiljeni pisac - a manje zbog Simonsa.
Pridružio se: Pet 16 Maj, 2003 Postovi: 10510 Lokacija: Padova
Pa i mene Drud zanima uglavnom zato što sam dosta čitala o Dikensu i o njegovom prijateljstvu sa Kolinsom, koji je napisao neke od mojih omiljenih romana. Ali to svi kažu, da posle Hiperiona nije objavio ništa na toj visini. Verovatno mu je to vrhunac, ali ne znači da sve ostalo ne valja. Da je u jednoj knjizi verovatno bih ga kupila, ovako sačekaću da ga biblioteka nabavi.
Btw, verovatno Simonsa plaćaju po broju reči, tako da ima samo veći motiv da piše što razvučenije.
_________________ Violence is the last refuge of the incompetent.
KRADLJIVICA KNJIGA od Markusa Zusaka! Odlicna knjiga koja se ne ispusta iz ruku dok se ne procita. Jedna neobicna stvar u vezi ovog romana jeste da je narator Smrt. Pripoveda o jednoj devetogodisnjoj devojcici Lizel u Nemackoj kada je nacizam bio na vrhuncu moci. Lizel voli da krade knjige i Smrt ce je posetiti tri puta. Na prvi pogled deluje kao kopija Ane Frenk koja ce vas baciti u depresiju, ali to je pogresan utisak. U osnovi, ovo je topla ljudska prica o neobicnim prijateljstvima koja mogu da niknu i na najneocekivanijem mestu i vremenu.
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 0 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu