Postoje li vansvemirci??? :D Gde je granica svemira???
Autoru
Poruka
branko2410
Tema posta: Postoje li vansvemirci??? :D Gde je granica svemira???
Poslato: Čet 08 Jul, 2010
Pridružio se: Čet 24 Jun, 2010 Postovi: 58 Lokacija: Bijeljina- Novi Sad
Sta je teze zamisliti, da li svemir ima granicu ili je bezgranican??? Ako ima granicu, sto je po meni i teze zamisliti, i ako se siri, gde se to siri, koji novi prostor osvaja???
Tog dana sam video raspevane andjele u njenim ocima, tog dana sam osetio demone pakla u sopstvenim grudima.. Ko u jednom istom danu svog zivota ne prepozna raj i ne oseti pakao, taj ce umreti u neznanju i bez emocija <3
Tog dana sam video raspevane andjele u njenim ocima, tog dana sam osetio demone pakla u sopstvenim grudima.. Ko u jednom istom danu svog zivota ne prepozna raj i ne oseti pakao, taj ce umreti u neznanju i bez emocija <3
Autoru
Poruka
Anonimus
Tema posta: Re: Postoje li vansvemirci??? :D Gde je granica svemira???
Pridružio se: Pon 26 Maj, 2003 Postovi: 1607 Lokacija: Vrsac
Prebacice valjda neko od admina. Koliko sam razumeo, svemir se konstantno siri, a preko cega to, jos uvek niko ne zna. Preko nistavila, ne-vremena, to mislim da necemo nikada saznati.
_________________ Wander my friends, wander with me Like the mist on the green mountain, moving eternally Despite our weariness, we'll follow the road Over hills and valleys, to the end of the journey
Come on my friends and sing with me Fill the night with joy and sport Here's a health to the friends who have gone from us Like the mist of the green mountain, gone forever
Autoru
Poruka
branko2410
Tako nesto i ja zamisljam.. Verujem da nikada necesmo saznati, za sada samo nagadjanja, ali me ta teme prilicno fascinira.. Jeste li citali nesto o Johnu Titoru, smatra se da je bio putnik kroz vreme iz godine 2036, a svetu se obracao putem interneta Prporucujem par knjiga koje sam procitao o Nikoli Tesli, o njegovom zivotu i delu, spominje se npr. Teslina purpurna ploca, Zrak smrti na Sibiru, Filadelfijski eksperiment, kosmicka enegrija i kosmicke cestice, koje su mnogo brze od svetlosti, auto na bateriju itd.. Tesla je i dan danas SF veliki pozz
Autoru
Poruka
Anonimus
Pridružio se: Pon 26 Maj, 2003 Postovi: 1607 Lokacija: Vrsac
Dzon Titor i njemu slicni su obicni foliranti koji koriste internet kao svoj medij.
_________________ Wander my friends, wander with me Like the mist on the green mountain, moving eternally Despite our weariness, we'll follow the road Over hills and valleys, to the end of the journey
Come on my friends and sing with me Fill the night with joy and sport Here's a health to the friends who have gone from us Like the mist of the green mountain, gone forever
Autoru
Poruka
branko2410
Hvala Naisao sam negde na rec vansvemirac, neko je to izgovorio kao lapsus, ali me je zaintrigirala.. Vise sam to pomenuo u vezi sa pitanjem, da li postoji kraj svemira ili je beskrajan, i da li neko moze da zamisli te dve krajnosti.. Ja licno ne mogu da zamislim ni jedno od toga, mada me vise glava zaboli ako pokusam da zamislim njegov kraj, odnosno granicu.. Ako smo mi svemirci i postoji kraj svemira, a istovremeno svemir se siri, onda je logicno da postoji i vansvemir pa sam u tom kontekstu spomenuo vansvemirce.. Verujem da u svemiru postoji inteligentan oblik zivota, cak sam i <ubedjen> u to, pa cu verovatno jednom prilikom i to malo podrobnije ispricati..
Autoru
Poruka
alcesta
Site Admin
Pridružio se: Pet 16 Maj, 2003 Postovi: 10510 Lokacija: Padova
Treba valjda i nas uračunati u inteligentne oblike života, mada nisam uvek sigurna u to.
Meni je sasvim logično ako je svemir beskonačan da među bezbroj planeta Zemlja nije jedina pogodna za život, i mislim da je jezivo narcisoidno smatrati da smo sami u svemiru samo zato što nam još niko nije mahnuo u teleskop.
_________________ Violence is the last refuge of the incompetent.
Autoru
Poruka
Sherif Gile
Pridružio se: Sre 20 Jul, 2005 Postovi: 289 Lokacija: Nis
Ajde da izvlačimo slamku i ko izvuče najkraću nek trkne do kraja svemira da vidi šta je sa druge strane, ne vidim drugo rešenje
_________________ Svi vi koji hoćete da menjate ljude oko sebe uzmite gibanj od kamiona i tek kad budete naučili kako da ga ispravite pokušajte da ispravljate ljude
Autoru
Poruka
alcesta
Site Admin
Pridružio se: Pet 16 Maj, 2003 Postovi: 10510 Lokacija: Padova
Bila sam prošlog meseca na nekoj projekciji gde su pokušali da objasne samo veličinu naše galaksije, a onda međusobni odnos naše i drugih galaksija. Mene je već od toga zabolela glava. Mislim da sa prostorom izvan svemira nema svrhe ni da pokušavam.
_________________ Violence is the last refuge of the incompetent.
Autoru
Poruka
Xenon
Poslato: Pet 09 Jul, 2010
Pridružio se: Sub 17 Maj, 2003 Postovi: 3532 Lokacija: Terminus
Treba imati u vidu i vreme - nije dovoljno da se samo na nekoj drugoj planeti razvije inteligentni život da bismo mogli smatrati da imamo društvo. Meni se čini čak i veći problem šansa da se to desi baš sad, od svih milijardi godina koliko je svemir star. Mnogo je veća šansa da su druge civilizacije ili daleko ispred ili daleko iza nas...
_________________ Our whole Universe was in a hot dense state, Then nearly fourteen billion years ago expansion started. Wait... The Earth began to cool, The autotrophs began to drool, Neanderthals developed tools, We built a Wall, we built the Pyramids, Math, science, history, unraveling the mysteries, That all started with the Big Bang!
Autoru
Poruka
V
Jedi Master
Pridružio se: Sub 10 Jan, 2004 Postovi: 6862 Lokacija: Niš
alcesta je napisao:
Meni je sasvim logično ako je svemir beskonačan da među bezbroj planeta Zemlja nije jedina pogodna za život, i mislim da je jezivo narcisoidno smatrati da smo sami u svemiru samo zato što nam još niko nije mahnuo u teleskop.
Naravno da svemir nije beskonačan, konačane su i dimenzije a i broj nebeskih tela, jesu teško zamislivi veliki brojevi u pitanju ali su ipak konačni.
Granica svemira i "nesvemira" je dosta nezgodno pitanje, ja se ipak trudim da to zamislim uz pomoć zakrivljenosti prostora, kraj svemira nekako zamšljam kao prostor koji je toliko zakrivljen da recimo lični na sferu koja nema početak i kraj ali u višedimenzija te se tu i vreme kao jedna od dimenzija lepo uklopi Kada se tako sve lepo pomeša postane totalno nezamislivo pa mi legne kao objašnjenje
Inače vanzemaljce, na žalost ne očekujem na Zemlji Mnogi ljudi zaborave koliko je svemir veliki i koliko je sve daleko. Nadam se i ja FTL pogonu ali bez ZPM-a teško da možemo pomišljati na to. Mada mi je interesantno da kad su vanzemaljci u pitanju zamišljam neke koji, recimo 3 hiljada svetlosnih godina daleko sada gledaju ka zemlji nekim nenormalnim teleskopom i uživo posmatraju opsadu Troje
Btw, mnogo sumornija mi je priča o kraju univerzuma i velikom širenju koje će da pocepa sve atome Jednostavno ne želim uopšte da verujem u tamnu materiju i tamnu energiju...
_________________ Bolje je biti malo lud, nego malo pametan.
Autoru
Poruka
Xenon
Pridružio se: Sub 17 Maj, 2003 Postovi: 3532 Lokacija: Terminus
Alternativna
energija
teorija hlađenja je meni i sumornija... sva sunca iscrpe svoju energiju, i univerzum ostane sastavljen samo od hladnih mračnih kamenih kugli...
_________________ Our whole Universe was in a hot dense state, Then nearly fourteen billion years ago expansion started. Wait... The Earth began to cool, The autotrophs began to drool, Neanderthals developed tools, We built a Wall, we built the Pyramids, Math, science, history, unraveling the mysteries, That all started with the Big Bang!
Autoru
Poruka
V
Jedi Master
Pridružio se: Sub 10 Jan, 2004 Postovi: 6862 Lokacija: Niš
Taj scenario makar ne znači kraj svega, ostaće te kamene kugle i gomila veštačkog osvetljenja Mada se slažem da je treći scenarijo najbolji, big crunch i nakon njega sve ispočetka
_________________ Bolje je biti malo lud, nego malo pametan.
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu